W skrócie
Seitan to produkt otrzymywany przez wydobycie glutenu pszenicznego ze sfermentowanego ciasta pszennego. Pomysł na jego przygotowanie pochodzi z kuchni azjatyckiej. Gluten jest białkiem, które nadaje elastyczność i sprężystość ciastu. Do przygotowania seitanu warto wykorzystywać mąkę o wysokiej zawartości białka (minimum 12 procent). Poprzez długie wypłukiwanie ciasta, masa zostaje oddzielona od skrobi, tworząc substancję o bardzo zbliżonej konsystencji do mięsa. Własnoręcznie zrobiony seitan jest bogatym źródłem glutenu, węglowodanów i nie zawiera tłuszczu.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki potrzebne do zrobienia seitanu
Szarpany seitan – prosty przepis na danie à la kurczak
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej typ 650 lub 00,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 400 ml bulionu warzywnego lub wody.
Do gotowania:
- 900 ml bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 g sosu bbq,
- 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne,
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku,
- 1 łyżka kuminu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 20 ml sosu sojowego.
Jak zrobić seitan?
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz mąkę pszenną z przyprawami.
- W garnku wymieszaj bulion warzywny, sos sojowy i olej rzepakowy.
- Powoli wlej płyn do suchych składników, mieszając jednocześnie łyżką lub przy pomocy robota kuchennego przez 10 minut.
- Po tym czasie ciasto na seitan będzie miało sprężystą konsystencję.
- Ciasto należy odstawić do fermentacji na godzinę pod przykryciem lub na całą noc w lodówce.
- Następnie ciasto należy zalać zimną wodą i trzeba je wyrabiać, aby został samą zwarty gluten. Woda będzie robiła się coraz bardziej biała. Wodę należy wymieniać trzykrotnie przez 15 minut wyrabiania.
- Wyodrębniony gluten warto rozwałkować i zapleść z niego warkocz, aby po ugotowaniu w bulionie nadrywały się z niego kawałki przypominające szarpanego kurczaka.
- Cebulę i czosnek należy umyć, obrać i posiekać w drobną kostkę.
- W dużym garnku należy zagotować bulion warzywny z warzywami i przyprawami, a następnie dodać do niego gotowy seitan.
- Gotuj seitan przez około godzinę w bulionie warzywnym na małym ogniu. Seitan nabierze w ten sposób smaku przypominającego dobrze doprawione mięso.
- Seitan należy odstawić do wystudzenia, a następnie rozrywać palcami lub widelcem poszczególne warstwy. Można też seitan pokroić na plastry.
- Wygotowany sos należy przecedzić przez sitko, aby usunąć cebulę i czosnek.
- Kawałki seitana należy włożyć ponownie do miski z przecedzonym gęstym bulionem i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie przeszedł smakiem i aromatem przypraw. Jeśli się spieszycie, wystarczy godzina w lodówce.
- Gotowy seitan warto podgrzać przed podaniem, aby smaki i aromaty w pełni się rozwinęły.
Zastosowanie seitanu w kuchni
Domowy szarpany seitan można podawać z sałatką z warzyw zamkniętych w tortilli, w picie albo z chlebkami naan. Można także zrobić pieczony seitan, który nada się jako pyszny element wegańskiego kebabu. Seitan to także alternatywa wobec pieczeni lub duszonego mięsa.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?